‎"En la juventud aprendemos y en la madurez comprendemos"

miércoles, 11 de enero de 2012

Si jo fos pescador, poesia de Joan Salvat Papasseit

1. Cerca informació sobre Joan Salvat-Papasseit. Vida, obra i corrent literari al qual va pertànyer. 


Joan Salvat Papasseit, va néixer el 16 de Maig de 1894 a Barcelona, Catalunya. Va ser un escriptor Barceloní d'extracció humil, esperit rebel i altament autodidacta. Fill de Joan Salvat Solanas, i Elvira Papasseit Orovitx. El 1901, amb set anys, va haver d'afrontar la mort accidental del seu pare, fogoner embarcat en el Montevideo. La viuda va ingressar Joan i el seu germà a l'Asilo Naval. A causa d'això, tret d'una breu estada als salesians, el futur escriptor mai no va anar a escola, aprenent a llegir i escriure a batzegades. Des de molt jove va haver de treballar en oficis com aprenent d'adroguer o tallista d'escultura religiosa. Arran d'aquesta darrera feina va començar a assistir a classes a la Llotja, però l'afició no va durar.
El seu estil enèrgic i impulsiu contrasta amb una vida d'obligada rutina i repós deguts als problemes de salut. Va morir de tuberculosi als trenta anys el 7 d'agost de 1924 a Barcelona, deixant una obra que durant dècades va ser poc coneguda.
A partir dels anys seixanta la seva figura va ser popularitzada sobretot gràcies a autors de la Nova Cançó que van posar música a alguns dels seus poemes. Avui dia és considerat un dels escriptors catalans clau del segle XX i el seu recull de poemes ''El poema de la rosa als llavis'' ha estat de lectura obligada a l'ensenyament secundari de Catalunya. 

2. Explica el contingut del poema. Què intenta explicar? Quin és el tema?

L'autor parla del que faria si pogues obtenir totes aquelles coses ''impossibles'' com per exemple,  pescar l'aurora o bé, atrapar el sol. El que entenc, llegint aquest poema, és que li agradaria desaparèixer on ningú el pogués trobar però a la vegada voldria poder tenir totes aquelles coses que a ell li agraden però que a la vegada són gaire bé impossible d'aconseguir totes elles.

3. Omple amb el que tu series i amb el que faries:




Si jo fos pirata robaria el tresor del teu cor.

Si jo fos cadernera m'enfilaria a la teva finestra per cantar-te cada matí. 

Si jo fos l'aire em passejaria per tot el món desprenent humil-tat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario