‎"En la juventud aprendemos y en la madurez comprendemos"

lunes, 30 de enero de 2012

Avui és el dia de la Pau; Un poema per a la pau.


1. Converteix aquest poema en prosa.

La mare donava el pit al infanto que plorava; estimació el gronxava abans de posar-lo al llit. No podia agafar el son, ell encara no entenia ni ho entenia ningú, perquè el món era tan cru i es mataven dia a dia.
Ell sols era un trist infant encerclat de cruel guerra que en sang tenyia la terra i a tots els seus habitants.
Els crits de pau ressonaven en tots els indrets del món i clamaven les nacions que sols la Pau desitjaven. Dantesc, era el panorama de milers, eren els ferits i cens de morts s'apilaven entre grans i nens petits.
A dintre dels hospitals la sang corria per terra, no es podia donar abast per curar els ferits de guerra; de gom a gom, els ferits, tots els hospitals omplien, i els metges es movien sempre en constant neguit. Allí, gent amb pell cremada, mutilats de peus i mans i amb la cara destrossada anaven arribant infants.
La mort estava present, per arreu on es miri; es tan gran el sofriment, que es desitja que ella arribi.
En el carrer, el brunzit de les bombes, es sentia, i la gent esfereïda, corrien atemorits.
El crit de Pau, no a la guerra que tot el món demanava era un clam que apagava la bomba al esclatar en terra, més el món, amb més esforç, amb un crit fornit cridava per una pau que es desitjava engendrada entre tots.
Pau, per mirar l'horitzó. Pau, per donar-nos les mans. Pau perquè els nostres infants visquin sense temor. Pau per l'àrab i el jueu, per l'hindú i el musulmà, per al budista i el cristià i per tots els fills de Déu.
Pau, no a la guerra  és el clam que surt del cor i que hem duu entre tots per tot arreu de la terra.
La mare amb amor gran dona el pit quan el fill plora i al donar-li al cel implora que amb Pau visqui el seu infant.


2. Hi veus canvis, veritat? Pots explicar quins?

Si. Hi veig que no te l'estructura d'un poema, no hi ha tantes comes ni punts com al poema i té una forma més narrativa; com si fos una historieta.



3. Fes un resum del poema.

Jo he entés que aquest poema parla de la guerra i del sofriment que patien els nins petits i les mares en aquella època ja que es veien molts de morts i ferits i als hospitals no hi havia més que gent plena de sang i amb ferides greus i, el que volia la gent era que no hi hagués guerres si no que la pau i que els nens poguessin créixer en un món més humil-de i sense tantes baralles ni guerres; cosa que avui en dia, a molts de països encara no s'ha aconseguit i hi moren milers de persones diàriament a causa de les guerres innecessàries que hi ha.
4. Per què creus que ha d'existir un dia dedicat a la pau?

Perquè tothom es conscienciï de que és el que necessitam i, encara que sigui només per un dia, la gent s'entendreix i jo penso que si que fan o almenys intenten fer la pau per un dia.




5. Quines paraules no has entès? Escriu-les i cerca-les al diccionari.

Gronxava: Imprimir un moviment de vaivé a un cos suspès, a un cos flexible que té un punt fix.
Neguit: Inquietud, molèstia, que dóna una forta excitació, una gran impaciència.
Dantesc: Que recorda la grandiositat, l'aspecte terrorífic.

No hay comentarios:

Publicar un comentario