‎"En la juventud aprendemos y en la madurez comprendemos"

lunes, 19 de diciembre de 2011

La Ventafocs.

1. Explica el conte de la ventafocs i incorpora imatges. 


El conte de la ventafocs tracta de una nina petita, al començament, que es queda orfe de mare i el seu pare, al cap d'un temps es casa amb una altra dona, la seva madrastra,  que te dues filles més o menys de l'edat de na Ventafocs.
Al cap d'uns anys, el pare de na Ventafocs també va ser mort per un atac al cor i ella es quedà baix la responsabilitat de la seva madrastra i li començaren a fer la vida impossible: li feien rentar el palau diàriament només a ella tota sola, també havia de tenir el berenar del matí, el dinar, berenar de la tarda i sopar preparats a les hores corresponents.
Un dia, quan ella ja era més gran, que havia complert els 18 anys, al palau reial del poble es celebrava una gran festa per a que el príncep pogués elegir a la seva futura esposa; la madrastra de na Ventafocs sabia que ella era la noia més preciosa del poble i no es podria arriscar a que el príncep l'elegeix a ella i no a les seves filles, per això, li encarregà molta més feina de la que li encomanava cada dia.
La Ventafocs quan es quedà tota sola al palau, mentre plorava, se li aparegué la fada madrina i li preparà una gran carrossa, un vestit ben bonic i un pentinat preciós i l'envià cap al palau a conèixer al príncep.
Només entrar el príncep es fixà amb ella i l'agafà per ballar però, la màgia de la fada madrina només durava fins les dotze del vespre i se'n hagué d'anar corrent a la carrossa i pel camí perdé un tacó.




El príncep trobà el tacó i l'agafà; va provar aquest tacó a totes les noies del poble, ja fossin guapes o lletges i ja, com a darrera esperança li provà el tacó a la ''serventa'' del palau de la madrastra de na Ventafocs i aquesta, fou ella.
La ficà a dins el seu carruatge i se la endugué ben enfora d'aquell palau i des de aquell dia, na Ventafocs també fou princesa!

2. Fes un resum del poema Raúl Vacas.


El poema de Raúl Vacas, jo l'he entés com a que les ''ventafocs'' d'avui en dia només cerquen el seu príncep. I si no el troben, al noi perfecte, s'escapen de l'amor.
I no hauria de ser així perquè hi ha molts de prínceps que no ho són guapos però et poden fer sentir com una princesa molt més que no un ''guaperas''.

3. Analitza'n la forma mètrica, número de versos i rima. 
13versos.
Rima consonant.

4. Explica les diferències existents entre el conte popular i el poema.

Els contes tradicionals venen de la tradició oral de cada cultura i acostumen a tenir elements meravellosos i ensenyar una lliçó moral. També se'ls coneix com a contes populars. I, per altra banda, el poema (popular) és la poesia creada per el poble per expressar la seva identitat, amb unes vivències elementals, i permanents, en les que es reconeix com a tal poble.

No hay comentarios:

Publicar un comentario