‎"En la juventud aprendemos y en la madurez comprendemos"

lunes, 12 de diciembre de 2011

Entrada lliure.

PERSONAL


Fa uns dies vaig anar d'acampada i m'ho vaig passar d'allò més bé.
L'acampada la varem fer a lluc, a devora el monestir. Allà, al monestir, hi pots dormir als refugis o bé, amb tendes d'acampada que es com ho vàrem fer.
Només ens anàrem jo i la meva parella però va ser molt agradable, no ens vàrem avorrir gens i vàrem aprofitar els dos dies que hi vam ésser al màxim.
El primer dia, quan arribàrem, anàrem tot d'una a registrar-mos per poder acampar. Quan anàrem a l'oficina ens adonàrem compte de que hi havia una fira, la fira de nadal de lluc i a més com que era un dia festiu n'estava estibat de gent!
Quan acabarem el registre vam començar a muntar la tenda i a instal·lar-mos per passar allà les pròximes dues nits.
Com que el dia que arribàrem ja ens va fer un poc tard a l'hora de dinar menjàrem un pa amb oli i ens anàrem a fer un poc de senderisme.
Al cap vespre, haguérem de fer foc perquè començava a fer molt de fred i ens posarem a jugar al parxís a la vora del foc; més tard, férem el sopar i ens anàrem a dormir prest ja que esteiem molt cansats.
Al dia següent, sense que ho haguéssim parlat, arribàrem uns amics nostres que venien a acampar un parells de dies; berenàrem tot junts i després, en Toni i jo seguirem fent senderisme per els camins que hi ha per a la gent que va a ''Lluc a peu'' ja que estan molt ben senyalitzats i les vistes són precioses.


Al mig dia, quan acabarem de caminar, vam fer el dinar i férem una mini-sesta per després a la tarda seguir amb els camins.
Al cap vespre, un altre cop jugàrem al parxís i, com que hi havia els nostres amics, soparem tots junts i estiguérem tots reunits fins a l'hora d'anar a dormir.
Al matí següent i ja darrer que passàvem allà, en Toni i jo anàrem a veure la posta de Sol amunt d'un penya-segat i va ser preciós.. i quan l'acabarem de veure, després d'haver berenat començarem a preparar les coses i tornarem cap al poble.
És una experiència que recomano a tothom. És el moment perfecte per ''des-connectar'' de tot allò que ens envolta dia a dia i es pot gaudir d'una tranquil·litat que a pocs llocs es troba.
A jo, personalment, m'encanta la muntanya i disfrutar de la naturalesa i si pogués hi viuria, en definitiva: esper que no passi molt de temps d'aquí a que hi torni.

INFORMACIÓ

L'obesitat.


L'obesitat és la condició del cos en la qual la quantitat de greix acumulat comporta risc per la salut, reduint l'esperança de vida de l'individu. Al llarg de la història la delimitació del concepte d'obesitat ha anat canviant: algunes cultures i religions la consideraven com un signe de riquesa i felicitat i no la tenien com una amenaça per la salut. La cultura recent dels països occidentals ha presentat com a model més desitjable la de la figura humana prima i aquest concepte s'ha difós àmpliament en totes les arts i la publicitat i ha provocat uns efectes psicològics adversos en les persones amb sobrepès o obeses.

Un gran nombre de condicions mèdiques han estat associades amb l'obesitat. Les conseqüències sobre la salut estan categoritzades com el resultat d'un increment de la massa adiposa.
A més de la síndrome metabòlica, l'obesitat és també correlacionada amb una varietat d'altres complicacions. Per algunes d'aquestes malalties, ens ha estat establert clarament fins a quin punt són causades directament per l'obesitat com a tal o si tenen altra causa (tal com el sedentarisme) que també causa obesitat:


-Cardiovascular: Influència cardíaca congestiva.
-Endocrí: Síndrome de l'ovari poliquístic, desordres menstruals i infertilitat.
-Gastrointestinal: Malaltia de reflux gastro-esofàgic, fetge gras, colielitiasi, hèrnia i càncer colorectal.
- Renal i genito-urinari: disfunció erèctil, incontinència urinària, càncer mamari, càncer uterí.
-Sistema integumentari: estries, cel·lulitis.
-Múscul esquelètic: hiperuricèmia, pèrdua de la mobilitat, artrosi, mal d'esquena.
-Nuerològic: accident vascular cerebral, maldecaps, demència.
-Respiratori: dispnea, apnea obstructiva del son, síndrome d'hiperventilació, asma.
-Psicològic: despressió, baixa autoestima.


En síntesi les principals causes són:

-Nutrició desequilibrada: les calories ingerides superes les consumides i hi ha una acumulació del greix.
-Manca de suficient exercici: Que contribueixi a consumir calories.
-Predisposició genètica: Hi ha una altra correlació entre obesitat de pares i fills.
-Determinades malalties, com l'hipotiroïdisme.
-Ansietat, que causa desordres nutritius.

Si ingereix més quantitat d'energia de la necessària aquesta s'acumula de forma de greix. Si es consumeix més energia de la necessària s'utilitza el greix com a energia. Pel que l'obesitat es produeix per excés d'energia, com a resultat de les alteracions en l'equilibri d'entrada / sortida d'energia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario